Skip to content Skip to navigation

Velykos

Laimingi būkite sulaukę Šv. Velykų valandos!!!

Pateikta: 2020-04-11 22:00 (atnaujinta: 2020-04-18 22:25)

Mielieji,

...pakilo Dangus žemės pumpurui
leisdamas brinkti, dienai ilgėti ir
paukščiui sugrįžti
...

Tegul bundanti žemė gaudžia Prisikėlimo varpais, nešdama Jums Velykinio Tikėjimo, Gyvenimo šviesos ir vilties šventę.

Tegul Atgimimo rytas Jūsų namuose bus pripildytas dvasinio artumo, supratimo ir vienybės...

Laimingi būkite sulaukę Šv. Velykų valandos!!!

Kretingos muziejaus bendruomenė

Virtuali paroda „Velykiniai atvirukai“

Pateikta: 2020-04-11 10:00 (atnaujinta: 2020-04-11 10:00)
Lietuvoje atvirukai išplito XIX amžiaus pabaigoje. Tuo metu su jų leidėjais bendradarbiavo fotografai Vaclovas ir Bronislovas Zatorskiai, Abraomas Fialka, Paulina Mongirdaitė, Stanislovas Filibertas Fleury, Ignas Stropus, dailininkai Mstislavas Dobužinskis, Antanas Žmuidzinavičius ir kt.
 
Daugiausia atvirukų buvo spausdinama Vakarų Europoje. Žinoma, atvirukai buvo spausdinami ir Lietuvoje, tačiau užrašai ant jų buvo lenkų, rusų, prancūzų kalbomis. Tik 1904 m., kuomet buvo panaikintas caro valdžios draudimas rašyti lietuviškomis raidėmis – masiškai imti spausdinti lietuviški atvirukai. Dažniausiai Lietuvos leidyklos iš Vokietijos ar Prancūzijos įsigydavo atvirukų klišes, ant kurių uždėdavo lietuvišką tekstą. Tarpukario atvirukų kopijų seriją „Istoriniai atvirukai“ 1990 metais buvo išleidusi „Minties“ leidykla.
 
Atvirukų leidyba ypač suklestėjo 1918–1940 metais. Juose buvo įvairiausi vaizdai: miestų, istorijos ir architektūros paminklų, kaimo sodybų, koplytstulpių, kraštovaizdžių nuotraukos.

Velykiniai valgiai

Pateikta: 2020-04-09 16:01 (atnaujinta: 2020-04-09 16:05)
Kadaise Velykos laikytos naujų ūkinių metų pradžia, tad pagal Velykų stalo turtingumą, pyragus spręsdavo, kokie bus metai. Velykos – viena gausiausiais valgiais palydimų švenčių po septynių savaičių gavėnios pasninko. Šventės archaiškumas lėmė, kad ir maistas, ir valgymo tradicija – ne paprastas pilvo prikimšimas, bet prasminga apeiga.

Tradicinio Velykų stalo receptai

Pateikta: 2020-04-09 09:45 (atnaujinta: 2020-04-10 10:29)

Fotografavo Tomas Jurginas Visą laiką darydavo iš sviesto avinėlį. Lygtai vėliavėlė tokia būdavo... prisikėlimo rytą. Teta Ona visą laiką darydavo su rankomis, padarydavo garbanėles. Ir aš moku, dabar pati padarau. Tokios didelės, gražios. Per Velykas būdavo visad šaltienos, virtas kumpis, ruletas, raudona mišrainė, pyragai, sausainiai. Ruletas – tai šaltieną kai verda, sudeda į sūrmaišį ir suspaudžia. Kumpis visą laiką būdavo virtas. Pareidavom iš bažnyčios – pirmiausia bėgdavom pasisveikindavom kažkaip. Velykų rytą nereikėdavo persirengt, pasipuošę valgydavom“, – toks Akmenalių kaime užaugusios Irenos atmintyje išlikęs šventinis Velykų stalas, kuriame atsispindi ne tik mūsų apylinkių, bet ir visos Lietuvos tradicijos. Mėsa –  dažniausiai kiauliena, o vakarų Lietuvoje ir kepta višta, kalakutai, pieno produktai – svietas, didelis, žalumynais išpuoštas varškės sūris, varškė –, kvietiniai pyragai, – tai, be ko neįsivaizduojamas Velykų stalas prieškario Lietuvoje. Nepamirškime savo kulinarinio paveldo ir per šias Velykas būtinai pasigaminkime tradicinių patiekalų. Siūlome keletą jų:

Tradiciniai amatai – išsikepkime Velykų „babką“

Pateikta: 2020-04-05 12:59 (atnaujinta: 2020-05-25 09:43)

Kaip kepti Velykinę „babką“ parodys Vida Viskontienė, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo kepimo, maisto ruošimo amatų puoselėtoja, B kategorijos tautinio paveldo produktų gamintoja. Kepimo tradicijas perėmė iš mamos.

MUZIEJAUS DARBO LAIKAS ŠVENTINĖMIS DIENOMIS

Pateikta: 2019-04-17 11:17 (atnaujinta: 2019-04-17 11:17)
LANKYTOJŲ DĖMESIUI
 
Šv. Velykų pirmąją dieną (balandžio 21 d.) Kretingos muziejaus ekspozicijos ir kavinė „Pas grafą“ NEDIRBS.
 
Šv. Velykų antrąją dieną (balandžio 22 d.) DIRBS TIK Žiemos sodo botanikos ekspozicija 10.00–18.00 val. ir kavinė „Pas grafą“ 12.00–23.00 val.
 
Muziejaus administracija

Popietė „Vaško piešinys ant kiaušinio lukšto“

Pateikta: 2018-03-29 14:30 (atnaujinta: 2018-04-26 16:17)

Kartu su bundančiu pavasariu, šeštadienio dienos popietę, prieš Verbų sekmadienį, kada sumirga žmonių būreliai su verbomis rankose, Kretingos muziejaus Informacijos ir edukacijos skyriaus darbuotojos, pakvietė kretingiškes į trečiąją priešvelykinę edukacinę popietę „Vaško piešinys ant kiaušinio lukšto”.

Popietė „Velykiniai karpiniuoti parėdymai“

Pateikta: 2018-03-27 15:22 (atnaujinta: 2018-04-26 16:18)

Karpyti iš popieriaus yra smagu ir įdomu – tuo įsitikino į antrąją priešvelykinę popietę „Velykiniai karpiniuoti parėdymai“ susirinkusios kretingiškės ir viešnia iš Skuodo Elvita Šeputaitė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Skuodo sekcijos pirmininkė, kurios autorinės karpinių parodos buvo eksponuojamos Latvijoje, Liepojos centrinės bibiotekos filiale „Libris“, Berlyno lietuvių bendruomenės lietuvių mokyklėlėje, Pilaitės malūne, Vilniuje.

Kviečiame į popietę „Vaško piešinys ant kiaušinio lukšto“

Pateikta: 2018-03-16 12:00 (atnaujinta: 2018-03-26 08:22)


2018 m. kovo 24 d. 13.00 val. kviečiame į priešvelykinę popietę  VAŠKO PIEŠINYS ANT KIAUŠINIO LUKŠTO.

Prašome atsinešti 1–2 kiaušinius marginimui.

Kviečiame registruotis tel.: (8 445) 77612, el. paštu: r.luotiene@kretingosmuziejus.lt).

Popietė „Saldus pienelis, gardus sūrelis“

Pateikta: 2018-03-15 09:01 (atnaujinta: 2018-08-01 09:34)
Dažnai tenka girdėti: „naminis maistas – skaniausias“, „namie megztos kojinės – šilčiausios“, „sava dekupuota dėžutė – mieliausia“. Ne paslaptis, kad namuose gaminami net patys paprasčiausi patiekalai, rūbai, daiktai savo sudėtimi ar skoniu neretai pranoksta kavinių ir parduotuvių gaminius.
 

Artėjant Šv. Velykoms muziejaus Informacijos ir edukacijos skyrius į Tradicinių amatų centrą kretingiškes pakvietė pasigaminti skaniausią ir autentiškiausią kaimišką sūrį iš natūralaus, riebaus kaimiško, nepasterizuoto pieno.

Puslapiai